Oldtimer odiseja

Muzej automobila Ferdinand Budicki i turistička agencija Globtour event kreću u proljeće 2015. godine s programom “Oldtimer Odiseja” - atraktivni programi putovanja poviješću automobilističke kulture u Hrvatskoj. Oldtimer odiseja jedinstven je program putovanja kroz hrvatsku automobilističku povijest, inspirirana zanimljivom pričom o 115 godina automobilizma u Hrvatskoj, prezentiranoj u Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu. 

Pojava prvih automobila i prvih automobilista u hrvatskim gradovima, prve hrvatske utrke, međunarodne utrke koje su prolazile kroz Hrvatsku te osnivanje automobilističkih klubova pogodovalo je razvojnom putu automobila - od elitnog i statusnog simbola aristokracije do automobilističkog sporta i svakodnevne potrebe bez koje je život postao nezamisliv. Prvi hrvatski automobilni klub osnovan je 1906. g. u svrhu da bude društveno, strukovno i znanstveno stjecište za širenje i unapređivanje automobilnog športa u Hrvatskoj. Klub je organizirao brojne izlete te prvu utrku po uzoru na one u Austriji i Mađarskoj.

DSCF0133 [800x600]DSCF0136 [800x600]P1016650 [800x600]P1016654 [800x600]P1016682 [800x600]

 

 

 

 

 

TURISTIČKI PROGRAMI:

1. Ferdinand Budicki - automobilistička ikona Zagreba

Na području tehničke i sportske kulture Ferdinand Budicki, po kojem je i nazvan Muzej automobila u Zagrebu, bio je pionir automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta u Hrvatskoj, balonist, pustolov i svjetski putnik, konstruktor, gospodarstvenik i osnivač institucija. Na ovom programu proći ćemo i putovima prve utrke koja se vozila 1912. godine.

Program: Zagreb-Varaždin-Kumrovec-Trakošćan-Selnica-Zagreb

2. Ženski foto rally Alma Balley

Prvi automobil dovezao je u Zagreb F.Budicki 1901. god, a 13 godina nakon toga za volan je sjela prva žena Alma pl. Balley, koja je iste godine položila vozački ispit. Ova ruta će jednim dijelom proći povijesnu rally-rutu, vozeći se na relaciji Druge hrvatske automobilističke utrke organizirane 6-9.10.1913. god u organizaciji Prvog hrvatskog automobilskog kluba, a vozila se rutom Zagreb-Plitvice-Sušak-Zagreb.

Program: Zagreb - PP Žumberak - Karlovac - NP Plitvička jezera - Rastoke - Opatija - PP Učka - Zagreb

3. Oldtimer foto tura Dalmacija

Prva internacionalna dalmatinska automobilska utrka Omiš-Split-Omiš, na kojoj je sudjelovalo 11 automobila, potaknula je interes za automobilistički sport u Dalmaciji te je imala tendenciju postati turističkom atrakcijom koja će svojom posebnošću buditi interes na jednak način kao i Dalmacija svojim prirodnim ljepotama.

Program: Split-Solin-Trogir-Šibenik-NP Krka-PP Vransko Jezero-Zadar

4. Oldtimer foto tura Dubrovnik-Zagreb

Krajem 19. stoljeća, u Dubrovniku su se javile prve kočije, a nedugo nakon toga i prvi automobil. Prvi taksiji u Dubrovniku su se počeli pojavljivati 1907. godine. Ubrzo je sagrađena i prva električna centrala te je 1910. g. uslijedio i prvi tramvaj. To je bio početak moderne tehnološke ere Dubrovnika.

Program: Dubrovnik-Ston-Mljet-Konavle-Zagreb

5.Oldtimer foto tura Slavonija

Prvi automobil u Slavoniji nabavlja obitelj Eltz iz Vukovara, potom i nekoliko industrijalaca iz Vinkovaca. Ipak pojava motorizacije na ovim prostorima veže se za austro-ugarsku vojsku koja se služila s nekoliko automobila, čak su posjedovali i prvi autobus te vatrogasno vozilo.

Program: Zagreb-Lonjsko polje-Đakovo-Osijek-Vukovar-Vinkovci-Ilok-Brodski Stupnik-Zagreb

Atraktivni programi putovanja oldtimerima nezaboravno je i zabavno iskustvo.

HTZ