Proslava dana Sv.Patricka u MAFB 15. i 16. ožujka

Proslava dana Sv.Patricka u Zagrebu 15. i 16. ožujka

 
 
 

Povijest slavlja Sv.Patricka u Zagrebu traje već osmu godinu zaredom u sklopu kojih Hrvatsko-irska kulturološka udruga organizira proslavu na velikom festivalu koji je besplatan za posjetitelje.

 
Promicanje irske glazbe, gastronomije i kulture glavni su ciljevi udruge. Hrvati i Irci su narodi sličnog mentaliteta, dijele slične poglede na veselje, život i zabavu pa nije nimalo neočekivano da su proslave Svetog Patricka zaživjele mađu građanima i posjetiteljima Zagreba. Proslavu Dana Sv Patricka u Zagrebu, ove godine zajednički organiziraju Hrvatsko-irska kulturološka udruge i OTK Ferdinand Budicki, a uz potporu i u suradnji sa Veleposlenstvom Republike Irske. Festival povodom Dana Svetog Patricka, kao i Irski tjedan u Zagrebu koji prethodi samoj proslavi, ove godine organizira se po 8 put. Prošle (2012.) godine događanje za Dan Sv. Patricka u našoj organizaciji u Zagrebu pohodilo je preko 20.000 ljudi iz cijele Hrvatske, pa i šire regije. Naime, riječ je o jedinom takvom Festivalu u regiji, koji se kroz godine razvijanja programa pokazao kao izvanredno popularan, i posjećenost mu raste iz godine u godinu.
 

Proslava Sv.Patricka prvi put u zatvorenom prostoru


Ove godine proslava Sv.Patricka po prvi puta se održava u zatvorenom prostoru u obliku dvodnevnog kulturnog događanja s brojnim novim elementima eventa koji predstavljaju Irsku I njezinu kulturu građanima Hrvatske. Festivalsko događanje trajat će dva dana (15. i 16.03.- petak i subota) u prostoru Muzeja automobila Ferdinand Budicki, dok će  Irski tjedan u centru grada sa bogatim programom  trajati od 12.-17.03.2013. Ove godine nas na dvodnevno festivalu u Muzeju 15. I 16.03. očekuju brojni bendovi, irski plesači i upoznavanje sa irskom kulturom, gastronomijom i glazbom. Tako je u petak cjeli dan u muzeju izložba oldtimera, izložba fotografija Irske, te navečer nastupi plesne trupe Celtic Fantasy te glazbeni nastupi Carpathia i DJ Irish music. U subotu 16.03. Zagreb će po prvi puta imati St Patricks Day povorku koja će se sastojati od oldtimera dekoriranih u zeleno i koja će se provozati kroz centar grada. Popodnevni program u muzeju je pun glazbenih nastupa, počevši sa Thin Lizzy Tribute band, Paddys Allstars, Carpathia, Ciotog, Celtic Fantasy, Irish Maiden, a headlineri nam stižu ravno iz Dublina - The Bogus Pogues od kojih očekujemo da će tako podignuti atmosferu da će zabava trajati do dugo u noć. Negdje oko 19h nas očekuje stand up Željka Pervana. Ovaj festival i ove godine je podržala Ambasada Republike Irske i Culture Ireland koji prate naš rad i svake godine prenose u Irsku što se događa u Zagrebu. Zagreb je ovom proslavom stavljen na kulturnu kartu svijeta, uz bok mnogih velikih gradiva (New York, Dublin, Chicago..) gdje se održavaju ovakve proslave. Posjetitelji će moći uživati u Irskom gulašu I specijalitetima od vrhunskih sireva Old Irish Creamery, Knokanore do maslaca KerryGold s Irske strane.
TOP